Interesē zivju intīmā dzīve un aizraujošā zemūdens pasaule? Tiešraidēs var vērot zivju nārstu Daugavā
Zemūdens pasaule tiešraidē (ekrānuzņēmums no video)
Novadu ziņas
2024. gada 3. maijs, 14:56

Interesē zivju intīmā dzīve un aizraujošā zemūdens pasaule? Tiešraidēs var vērot zivju nārstu Daugavā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tiešraidēs interesentiem ir iespējams sekot līdzi raudu, brekšu un asaru nārstam Daugavā, paziņoja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Daugavā ir izvietotas kopumā 450 zivju mākslīgās nārsta ligzdas, un tās atrodas Ikšķilē, Kaibalā un Liepkalnos, kā arī no šodienas "Latvenergo" mājaslapā  divās videotiešraides kamerās Daugavā var vērot zivju uzvedību.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka, strauji iestājoties siltam un saulainam laikam, paaugstinoties ūdens temperatūrai, zivju aktivitāte ir pieaugusi un šim periodam raksturīgās sugas sākušas nārstot. Visvairāk ligzdās nārsto raudas un brekši, bet ir novērots, ka tajās nārsto arī asari.

Mākslīgās ligzdas regulāri tiek apsekotas un kontrolētas, nepieciešamības gadījumā arī pārvietotas un izskalotas no upes sanesumiem. Ligzdu uzraudzību veic biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji.

Viena ligzda ir mājvieta aptuveni 50 000 ikru. Izšķiļoties no tiem, mazās zivtiņas vēl dažas dienas pavada ligzdu tuvumā. Kopumā no ligzdā iznērstajiem ikriem izdzīvo 5-10% zivju mazuļu, skaidro kompānijā.

"Pirms četrpadsmit gadiem AS "Latvenergo" darbinieku – vides entuziastu grupa aizsāka vides projektu – zivju nārsta mākslīgo ligzdu izgatavošanu un ievietošana Daugavā ar mērķi: veicinot zivju dabiskā nārsta iespējas, parādīt, ka ilgtspējīga enerģijas ražošana var līdzāspastāvēt ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu. Viens no hidroenerģijas ražošanas blakusefektiem ir ūdens līmeņa svārstības. Lai šī efekta negatīvo ietekmi uz ūdenskrātuves ekosistēmu mazinātu un veicinātu dabisko zivju krājumu saglabāšanu un atražošanu, ūdenskrātuvē tiek ievietotas no egļu zariem veidotas zivju nārsta mākslīgās ligzdas. Pēc konsultācijām ar zinātniekiem, upes posmu izpētes un sadarbībā ar biedrību “Mēs zivīm” 2011.gadā pirmo reizi Daugavā pie Ikšķiles un Kaibalas ievietoja 200 zivju nārsta mākslīgās ligzdas.

Zivju nārsta mākslīgās ligzdas izgatavo cirsmā no mežistrādes pārpalikumiem - egļu zariem. Ligzdu gatavošanā izmanto dažādus līdz 70 cm garus egļu zarus, kurus liek citu virs cita pretējos virzienos un pēc tam pa vidu ar metāla stiepli sasien, augšā un apakšā veidojot cilpas. Izgatavotās ligzdas izvieto iepriekš izpētītā upes posmā, kur zivis vislabprātāk nārsto.

Šajās vietās ligzdas vairākās rindās vairāku simtu metru garumā un dažādos dziļumos iegremdē upes ūdens zonā, tādējādi nodrošinot, ka ikri nepaliek bez ūdens un saulē neizžūst. Lai ligzda stabili turētos ūdenī, tai cilpā zem ligzdas šņorē pievieno atsvaru, bet cilpai virs ligzdas pievieno pludiņu (tukša plastmasas pudele, kanna u.c.). Uz pludiņa uzraksta nosaukumu „Zivju ligzdas”, lai ikvienam, kurš upē redz šo marķējumu, ir nepārprotama informācija par izvietotajiem priekšmetiem," vēstīts zivju nārsta mākslīgo ligzdu izgatavošanai un ievietošanai Daugavā paredzētā projekta aprakstā "Latvernergo" mājas lapā.