Īlona Maska raķete izgaismo Latvijas debesis

Aizvadītajā dienā neilgi pirms pusnakts Latvijas debesīs iesaigmojās neidentificēts lidojošs objekts. Īpatnējā parādība daudziem lika izteikt savus minējumus par redzēto, ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 3. maijs, 09:42

VIDEO: cilvēkus pārsteidz spožs un kustīgs objekts debesīs - "Kas tikko pārlidoja pāri Mārupei?"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aizvadītajā dienā neilgi pirms pusnakts Latvijas debesīs iezaigmojās neidentificēts lidojošs objekts. Īpatnējā parādība daudziem lika izteikt savus minējumus par redzēto, tomēr TV3 laika ziņu moderātors Mārtiņš Bergšteins norāda, ka redzētais bijis orbitālās raķetes otrā pakāpe.

"Kāds var paskaidrot, kas tikko pāri Mārupei pārlidoja, @boms_tricis @Latvijas_armija. "Flight radar 24" neko neuzrādīja, skaņas nebija ātrums kā lidmašīnai un slaidrās debesīs apkārt kā miglas bumba bija," teikts pie video.

“Gribējām nomedīt ziemeļblāzmu, bet pamanījām nezināmu lidojošu objektu, ko izrādās pamanījuši gandrīz visā Latvijā. Varbūt kāds zina, kas tas ir?” vaicā Linda.

“Labi, ka daudzi ko tādu redzējuši. Kolektīvais gļuks tomēr mani tā nesatrauc kā tikai mans,” komentē Dace.

“Es Lielvārdē ar redzēju. Domāju ka helikopters augstu lido. Atrodos netālu no NBS lidlauka. Bet izradās marsieši,” ar jautru prātu uz redzēto atskatās Jānis.

Neparastā parādība aizvadītajā dienā tika manīta visā Latvijā – Iecavā, Lielvārdē, Apšuciemā, Talsu novadā, Valmieras novadā, Ķekavā, Daugavpilī un daudzās citās vietās. Iedzīvotāju minējumi par redzēto bija visdažādākie – sākot no armijas militārās tehnikas, beidzot ar citplanētiešu kuģi. Tomēr, TV3 laika ziņu moderātors Bergšteins skaidro, ka redzētais nav bijis nekas pārdabisks – tā bijusi miljardiera Īlona Maska kompānijas "SpaceX" orbitālās raķetes daļa, jeb tās otrā pakāpe.

"Nesējraķete virs Latvijas bija redzama, jo tā tika palaista dienvidrietumu virzienā. Parasti starti notiek austrumu virzienā."

“SpaceX” orbitālā raķete

Nesējraķetes ir kosmiskie nesēji, kurus izmanto, lai ievadītu kādu objektu orbītā ap zemi, un tām ir arī vairākas pakāpes – dažas ir vienreiz izmantojamas, un pēc izmantošanas iet bojā. Bet citas pakāpes tiek izmantotas vairākkārtīgi un pēc objekta ievadīšanas orbītā tiek nogādātas atpakaļ uz Zemi ar izpletņa palīdzību vai kā citādi.

foto: Maxar
Nesējraķetes daļas.

“Tas, ko redzējām bija "SpaceX" nēsējraķetes pakāpe, kuras radīto gāzu un tvaiku mākoni apsīdēja Saule, jo raķete atradās lielā augstumā virs zemes virsmas,” par redzēto pauž Mārtiņš Bergšteins.

Nesējraķete “Falcon 9” tika palaista no Vandenbergas kosmosa spēku bāzes 2. maijā plkst. 11.36 pēc vietējā laika, jeb plkst. 21.36 pēc Latvijas laika. Tās misija ir no kosmosa kompleksa “4E” zemajā Zemes orbītā palaist 23 “Starlink” interneta satelītus, kas palīdzēs nodrošināt interneta savienojumu arī Zemes attālākajos nostūros.

foto: Maxar
Raķetes palaišana.

“SpaceX” sāka palaist pirmos satelītus 2019. gadā, bet 2024. gada martā kompānija Zemes orbītā jau bija izvietojusi 6000 satelītus, kas sadarbojas ar uz Zemes novietotiem raiduztvērējiem. Kompānija plāno tuvākajos gados divkāršot savu satelītu skaitu orbītā, bet tās mērķis ir satelītu skaitu kopumā palielināt līdz 34 tūkstošiem.