Runā speciālists
2024. gada 24. aprīlis, 17:24

Latvijas skolās meitenes spiestas kavēt stundas higiēnas preču nepieejamības dēļ - nu tas tiek labots

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas valsts 3. ģimnāzijā tika prezentēts pilotprojekts, kura laikā vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs meitenēm vecumā no 11 līdz 19 gadiem būs pieejamas bezmaksas higiēnas preces.

Nākamnedēļ Balvu un Aizkraukles novadu izglītības iestādēs sāks pilotprojektu, kura laikā mēģinās apzināt skolām nepieciešamo higiēnas preču apjomu, kā arī saprast, kādas ir grūtības, ar kurām nāksies saskarties, nodrošinot šo preču pieejamību 11 līdz 19 gadus vecām meitenēm.

Sieviešu sadarbības tīkla valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte aģentūrai LETA pavēstīja, ka Aizkraukles novadā pilotprojektā iesaistījušās 13 skolas, un bezmaksas higiēnas preces tiks nodrošinātas 1054 meitenēm. Savukārt Balvu novadā - 12 skolas, nodrošinot higiēnas preces 580 meitenēm. Higiēnas preces nodrošinās dažādi zīmoli, paredzot meitenēm iespēju izvēlēties starp paketēm un tamponiem.

Prezentē pilotprojektu “Bezmaksas higiēnas preces meitenēm Latvijas skolās”

Šodien Rīgas valsts 3. ģimnāzijā tika prezentēts pilotprojekts, kura laikā vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs meitenēm vecumā no 11 ...

gallery icon

Kā atzina Ielīte, pilotprojektā paredzēts saprast, kādā veidā higiēnas preču iepirkums vai izplatīšana var notikt, cik liels ir nepieciešamais līdzekļu apjoms, jo, piemēram, Aizkraukles un Balvu novadu skolas ir nelielas, tajās nav daudz meiteņu. Tāpat pilotprojekts varētu mainīt viedokli par to, kā var notikt higiēnas preču nodrošināšana skolās. Patlaban vien 36% skolu tiek nodrošinātas higiēnas preces.

Kā liecina Labklājības ministrijas (LM) dati, kopumā 668 izglītības iestādēs mācās 77 785 meitenes vecumā no 11 līdz 19 gadiem. 2019.gadā vismaz 15% meiteņu jeb viena no sešām meitenēm ir kavējušas skolu, jo nav varējušas iegādāties higiēnas preces. Savukārt 2022.gadā Austrumlatvijā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka 17% meiteņu ir kavējušas mācību procesu higiēnas preču nepieejamības dēļ, sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš norādīja, ka nereti meitenēm var būt sarežģīti precīzi paredzēt mēnešreižu sākumu. Turklāt skolnieces baidās publiski par tām runāt vai meklēt palīdzību, ja mēnešreizes sākušās neplānoti. Tā vietā meitenes izvēlas kavēt skolu, bet tas ierobežo viņu tiesības uz izglītību, dalību interešu pulciņos un pašizaugsmi.

"Ne jau Ministru kabinets pateiks, kurā vietā jāatrodas un cik liels higiēnas preču skaits jānodrošina. Tam ir domāts pilotprojekts, un tikai meitenes pašas var pateikt, kur ko labāk darīt. Šis ir arī jāskatās kā nākamā gada iniciatīvu, taču tas jādara horizontāli gan LM, gan Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī pašvaldību kā mācību iestāžu īpašnieku pusē, lai jautājumu varētu atrisināt. Saliekot galvas kopā, mēs varam kopā daudz ko izdarīt," uzsvēra Augulis.

"Progresīvo" deputāte Mairita Lūse piebilda, ka svarīgi arī saprast, kādā veidā nodrošināt higiēnas preču pieejamību - tualetēs vai pie skolas medmāsiņas. Viņas vērtējumā, pie medmāsiņas var aiziet, taču, iespējams, pašām meitenēm varētu būt kauns prasīt, īpaši gadījumos, kad mēnešreizes ir spēcīgas, un paketes jāmaina ik pēc pāris stundām. Tāpat arī pati māsiņa var būt izgājusi tajā brīdī, kad meitenei nepieciešamas higiēnas preces, tāpēc tām ir jābūt brīvi pieejamām visām meitenēm.

Viena no skolām, kurā jau līdz šim, pēdējā pusotra gada laikā, tiek nodrošinātas higiēnas paketes, ir Jūrmalas valsts ģimnāzija. Ideja par tādu preču nodrošināšanu radusies skolniecei Laura Trautmanei, kas par to pastāstījusi ģimnāzijas direktorei Ievai Tarandai.

Taranda informēja, ka mēnesī aptuveni tiek izlietotas 540 higiēnas paketes. Vienas paketes izmaksas ir 14 centri, bet viena higiēnas pakešu konteinera izmaksas ir 160 eiro. Par 1664,41 eiro var iegādāties 864 higiēnas pakešu iepakojumus, kas, viņasprāt, nav lieli izdevumi. Kopumā Jūrmalas valsts ģimnāzijā mācās 347 meitenes, un paketes tiek nodrošinātas sešās tualetēs.

Šobrīd no 1.aprīļa visās Jūrmalas skolu tualetēs ir pieejamas higiēnas paketes. Sadarbībā ar skolēnu pašpārvaldes meitenēm, dizaina un tehnoloģiju skolotāju un Jūrmalas pašvaldību tapuši konteineri, kurās ikviena meitene var paņemt higiēnas paketes.

Arī Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs vērtēja, ka pilotprojekta laikā paredzētie izdevumi nav tik lieli, lai radītu finansiālas grūtības. Tomēr viņš uzskata, ka cerēt uz to, ka visu higiēnas preču nodrošināšanu finansēs valsts, nevar - tas nebūs ilgstoši.

Ielīte cer, ka higiēnas preču nodrošināšana nākotnē nebūs atkarīga no tā, cik pašvaldībām liels budžets. Viņa atgādina, ka meitenes ir jāiesaista projektā, tostarp viņām ir jāvaicā par to, kādas preces vēlētos. Nākotnē plānots risināt jautājumu arī par menstruālajām piltuvēm, un šis pilotprojekts ir pirmais solis virzienā uz higiēnas preču nodrošināšanu skolās.

Pilotprojekts tiks īstenots no 29.aprīļa līdz 31.maijam. Tā rezultāti varētu būt pieejami jūnijā.