foto: Shutterstock
Pieneņu ziedēšanas laiks ir sācies! Kā tās izmantot veselībā, skaistumā un virtuvē?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 5. maijs, 05:28

Pieneņu ziedēšanas laiks ir sācies! Kā tās izmantot veselībā, skaistumā un virtuvē?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pienācis burvīgais pieneņu ziedēšanas laiks. Ieskaties, kā tajās rosās kukaiņi, vācot medaino nektāru, un dodies pļavā – arī tev tās noderēs!

Pieneņu ziedus vāc saulainā un sausā laikā, kad tie ir pilnībā atvērušies. Izber tos uz dvieļa vai papīra uz pāris stundām, lai sīkie kukaiņi pagūst aizrāpot prom, tad atbrīvo ziedu drīksnas no zaļajām kauslapām un noliec kaltēties ēnainā vietā, lai pienenes nezaudē krāsu.

Der gan veselībai, gan skaistumam

Veselībai. Skaisti dzeltenās drīksnas izmanto ārstnieciskos nolūkos kā tēju gremošanas veicināšanai un miega traucējumu mazināšanai vai pagatavo uzlējumu sāpošu locītavu ierīvēšanai.

Skaistumam. Pienenes labi noder skaistumkopšanas rituālos – maskās, skrubjos, eļļās un novārījumos ādas un matu attīrīšanai un kopšanai.

Virtuvei. Izmanto virtuvē – samaisi ar sāli un citām garšvielām un pievieno sviestam, omletēm un citiem produktiem, lai piešķirtu tiem spilgti dzeltenu krāsu. Skaistās ziedu drīksnas labi garšo salātos arī svaigas.

Pieneņu medus. Ja ir iedvesma, pagatavo klasisko pieneņu medu – 500 g ziedu savāri ar 1 kg cukura un 1 citronu.

Pieneņu sīrups. Uzvāri sīrupu: liec katlā 3 glāzes pieneņu ziedu ar visām kauslapām, glāzi apelsīna miziņu un 2 l cukura sīrupa. Vāri uz nelielas uguns 15–20 minūtes, tad noņem no plīts un atstāj uz 8–10 stundām ievilkties. Pēc tam izkās, pildi cieši aizvākojamos stikla traukos. Sīrupu izmanto želeju un konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai.