foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Krievija brīdina par "milzīgām briesmām", ja NATO nosūtīs karaspēku uz Ukrainu
Zaporižja 2024. gada 8. maijā.
Pasaulē
2024. gada 8. maijs, 15:49

Krievija brīdina par "milzīgām briesmām", ja NATO nosūtīs karaspēku uz Ukrainu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievija trešdien sacīja, ka NATO karaspēka nosūtīšana uz Ukrainu potenciāli būtu "ārkārtīgi bīstama", un Maskava cieši vēro Ukrainas petīciju, kas aicina uz šādu iejaukšanos, vēsta "Reuters".

Ukrainas prezidenta mājaslapā ievietotajā petīcijā teikts, ka Ukrainai jālūdz ASV, Lielbritānijai un citām valstīm nosūtīt karaspēku, kas tai palīdzētu atvairīt Krievijas iebrukumu. "Kijivas režīms ir diezgan neprognozējams," vaicāts par to ikdienas preses konferencē, sacīja Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

"Mēs vairākkārt esam teikuši, ka tieša NATO valstu militārpersonu iejaukšanās uz vietas šajā konfliktā potenciāli nes milzīgas briesmas, tāpēc mēs to uzskatām par ārkārtīgi izaicinošu provokāciju, ne mazāk, un, protams, mēs to ļoti uzmanīgi vērojam."

Nav skaidrs, vai petīcijā tiks savākts nepieciešamais balsu skaits - 25 000 -, lai prezidents Volodimirs Zelenskis to apstiprinātu. Trešdienas rītā bija savāktas 1594 balsis.

NATO ir atbalstījusi Ukrainu karā, nodrošinot tai arvien jaudīgākus ieročus, tostarp tankus un tālas darbības rādiusa raķetes, bet nav tieši iejaukusies ar karaspēku - kaut kas tāds pēc ASV prezidenta Džo Baidena un Krievijas prezidenta Vladimira Putina brīdinājumiem, varētu novest pie Trešā pasaules kara.

Francijas prezidents Emanuels Makrons izteicies, ka jautājums par Rietumu karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu "likumīgi" rastos, ja Krievija izlauztos cauri Ukrainas frontes līnijām un Kijiva to pieprasītu.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova trešdien sacīja, ka Krievija vērsīsies pret Francijas karaspēku, ja tas tiks nosūtīts uz Ukrainu.