Pasaulē
2024. gada 3. maijs, 11:25

VIDEO: kasešu munīcijas triecienā Luhanskas poligonā nogalināti vairāk nekā 100 Krievijas karavīri

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Tiek uzskatīts, ka nogalināti vairāk nekā 100 Krievijas karavīri pēc tam, kad 1. maijā parādījušies kadri, kuros redzams, ka Ukrainas austrumu Luhanskas apgabalā poligonam tiek uzbrukts ar ASV piegādātajām tāldarbības armijas taktisko raķešu sistēmām jeb ATACMS.

Soctīklos publicēts video, kur redzams Ukrainas trieciens ar ASV piegādātajām ATACMS taktiskajām ballistiskajām raķetēm, kas trāpīja Krievijas mācību poligonam Luhanskas apgabala Možņakivkā. "Balstoties uz uzņemtajiem materiāliem, zaudējumi pēc kasešu munīcijas pielietošanas būs "ievērojami", teikts aprakstā.

foto: Ekrānuzņēmums
Krievijas armijas karavīru pulcēšanāas vieta šaušanas poligonā.

ASV nesen slepeni nosūtīja Ukrainai tālas darbības ATACMS, kas spēj trāpīt mērķiem pat 300 kilometru attālumā. Tikmēr "Newsweek" sazinājies ar Krievijas aizsardzības ministriju komentāru sniegšanai pa e-pastu. Kremlis ziņoto uzbrukumu nav komentējis.

"Vismaz viens ATACMS tiešā trāpījumā ietriecās vairāk nekā 100 Krievijas karavīru grupā, nosējot viņus ar simtiem M74 APAM bumbu," teikts "OSINTtechnical" "X" ierakstā, kas publicējis arī attēlu, kurā redzams kareivju pulks, kas bija sapulcējies šajā rajonā pirms triecieniem.

Kara izpētes institūts (ISW), neatkarīgs ASV bāzēts ideju ģenerators, trešdien akcentēja uzņemtos kadrus savā jaunākajā analīzē par konfliktu Ukrainā.

ISW sacīja, ka Kijiva nesen veikusi triecienu pa Krievijas militāro poligonu aptuveni 80 kilometrus aiz frontes līnijas Luhanskas aizmugurē.

foto: Ekrānuzņēmums
Kasešu munīcijas trieciens pa okupantu pozīcijām.

"1. maijā publicētie ģeolokalizētie kadri norāda, ka Ukrainas spēki veikuši triecienu pa Krievijas poligonu uz dienvidrietumiem no Možņakivkas, visticamāk, ar četriem ATACMS, un, kā tiek ziņots, nogalinājuši 116 Krievijas karavīrus," paziņoja ISW.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz 3. maija rītam sasnieguši 472 140 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Nogalināto un cietušo aplēses ir dažādas, Ukrainas rādītāji parasti pārsniedz tās Rietumu sabiedroto rādītājus. Maskava reti dalās informācijā par karā cietušo skaitu. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 2022. gada septembrī sacīja, ka kopš kara sākuma nogalināti 5937 karavīri.

Tāpat Kijiva neizpauž savus kara upurus. 2023. gada aprīlī noplūdušā ASV aizsardzības izlūkošanas aģentūras novērtējumā teikts, ka Ukrainā cietuši 124 500 līdz 131 000 cilvēku, tostarp 15 500 līdz 17 500 mirušo.