Atpakaļ pagātnē! Krievijas deputāte aicina veidot darba nometnes dīkdieņiem un bezdarbniekiem
Jekaterina Sobkaņuka alkst lēta darbaspēka (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2024. gada 3. maijs, 06:13

Atpakaļ pagātnē! Krievijas deputāte aicina veidot darba nometnes dīkdieņiem un bezdarbniekiem

Māris Puķītis

Jauns.lv

Pilsoņi liekēži, alkoholiķi, huligāni – šis citāts no padomju filmas “Šurika piedzīvojumi” nāk prātā pēc Tomskas Likumdošanas domes deputātes Jekaterinas Sobkaņukas ierosinājuma veidot Krievijā darba nometnes.

Viņa Krievijas bezdarbniekus nosaukusi par “tārpiem uz mūsu miesas”, norādot, ka ir “cilvēku masa”, kas negrib strādāt. “Celtniecībā nav betonētāju, metinātāju, armētāju, elektriķu. It īpaši cilvēku trūkst ziemā, kad jāsilda betons. Bet ziema pie mums ir sešus mēnešus,” klāsta Sobkaņuka, aicinot “pieņemt mērus”.

Sobkaņukas žēlošanos var saprast, viena no bagātākajām reģiona deputātēm ir būvuzņēmuma "Karjeroupravļeņije" īpašniece, viņas interešu sfērā ir arī nekustamo īpašumu pārvaldība un smilšu ieguve. Par sviestmaizi pieejamais darbaspēks būtu viņas biznesam ļoti noderīgs.

Februārī ar īpaši agresīviem izteikumiem zināmais Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks un Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs aicināja atmaskot “kaitniekus” un sūtīt “pāraudzināšanai” uz darba nometnēm Sibīrijā.

Krievijas Reģionālo problēmu institūta zinātniskais vadītājs Dmitrijs Žuravļovs norāda, ka šīs ierosmes atgādina vēlmi pēc “neoverdzības iekārtas”. Līdzīgas idejas 20. gadsimta 20. gados paudis Ļevs Trockis. “Nekas jauns, tikai aizmirsts vecais. Bet, ja tas notiks, tātad sabiedrība ir kardināli mainījusies, tikusi vaļā no “liekām” mantām, kā, piemēram, konstitūcijas,” teic Žuravļovs.

Krievijā pašlaik vērojams liels darbaspēka trūkums, un bezdarba līmenis noslīdējis līdz 2,7 procentiem. Lētā migrantu darbaspēka straume apsīkst, simtiem tūkstošu krievu nogalināti karā pret Ukrainu, daudzi ir aizbēguši no valsts.