Lietuvas prezidenta amata kandidāta Igna Vēgēles ģimenei piederošs uzņēmums varētu būt pārkāpis ES sankcijas
Igns Vēgēle (foto: "Wikipedia")
Pasaulē
2024. gada 25. aprīlis, 11:54

Lietuvas prezidenta amata kandidāta Igna Vēgēles ģimenei piederošs uzņēmums varētu būt pārkāpis ES sankcijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Apkures iekārtu piegādātājs "Vilpra", kas pieder Lietuvas prezidenta amata kandidāta Igna Vēgēles ģimenei, varētu būt caur Kirgizstānu piegādājis preces Krievijai, tādējādi apejot Eiropas Savienības (ES) sankcijas Krievijai un Baltkrievijai, liecina pētnieciskās žurnālistikas centra "Siena", televīzijas kanāla "Laisves TV" un partneru Baltkrievijā veikts pētījums.

Kad ES ierobežoja gaisa kondicionieru eksportu uz agresorvalstīm, "Vilpra" tirdzniecība ar Kirgizstānu palielinājās. No 2022.gada septembra līdz 2023.gada martam kompānija uz Kirgizstānu eksportēju gaisa kondicionēšanas aprīkojumu 940 000 eiro vērtībā. Lietuva ir norādījusi, ka gaisa kondicionieru eksports šajā laika posmā pārsniedzis 2,3 miljonus eiro un "Vilpra" eksports veido 40% no tā.

Tikmēr Kirgizstāna ANO statistikas aģentūrai "UN Comtrade" paziņojusi, ka no Lietuvas importējusi gaisa kondicionierus 370 000 ASV dolāru (346 000 eiro) vērtībā. Tas ir sešas reizes mazāk nekā Lietuvas deklarētais eksports un nedaudz vairāk kā trešdaļa no "Vilpra" eksporta apmēra.

"Siena" rīcībā esošie dati liecina, ka "Vilpra' gaisa kondicionēšanas aprīkojumu piegādāja divām Kirgizstānas kompānijām - "Mavic Expert" un "Service Pack LCD". Abas kompānijas reģistrētas Biškekā reāli neesošās adresēs. "Mavic Expert" adrese ir ēkas 13.stāvā, taču ēkai ir tikai astoņi stāvi, savukārt "Service Pack LCD" ir reģistrēta modernā biznesa centrā, kas vēl nav uzbūvēts.

Žurnālisti ir atraduši šo uzņēmumu pēdas Baltkrievijā. Baltkrievijas žurnālistu komanda "Bjuro" nesen publicēja informāciju par to, kā caur Baltkrieviju uz Krieviju tiek eksportētas  Eiropā ražotas luksusa automašīnas. Uzņēmums "Custom Service" tika minēts kā nozīmīgs automašīnu piegādātājs Krievijas tirgum. Šā uzņēmuma publiskotie dokumenti liecina, ka "Mavic Expert" un "Service Pack LCD" bija divi no trim galvenajiem "Custom Service" piegādātājiem 2022.gadā.

Turklāt noplūdušie dokumenti, kurus redzējuši centra "Siena" žurnālisti, liecina, ka "Vilpra" tirdzniecības ar Kirgizstānu paredzēts paplašināt, jo tika atklāts līgums ar "Mavic Expert" divu miljonu ASV dolāru vērtībā.

"Vilpra" pieder Vēgēles ģimenei. Tās galvenais īpašnieks ir politiķa tēvs Alģirds Stasis Vēgēle, bet tās vadītājs ir prezidenta amata kandidāta Igna Vēgēles brālis Martīns Vēgēle.

Uzņēmums ir kategoriski noliedzis jebkādu saistību ar iespējamo sankciju apiešanas shēmu.

"Mēs saprotam, ka jūsu īpašā uzmanība mūsu uzņēmumam un konkrētai preču grupai, ņemot vērā plānoto publikācijas laiku, ir saistīta tikai un vienīgi ar politiskajiem procesiem - gaidāmajām prezidenta vēlēšanām," Martīns Vēgēle rakstīja, atbildot uz žurnālista Šarūna Čerņauska lūgumu sniegt komentāru.

Advokāts Igns Vēgēle ir viens no astoņiem kandidātiem, kuri 12.maijā sacentīsies Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka neatkarīgais kandidāts Vēgēle ir otrs populārākais aiz pašreizējā valsts galvas Gitana Nausēdas.