Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu iebrucēji aktivizējušies pierobežā ar Sumu apgabalu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 27 minūtēm
Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

"Mēs esam pieņēmuši lēmumu investēt desmit miljardus zlotu savā drošībā un galvenais - mūsu austrumu robežas stiprināšanā," sacīja premjers, projektu dēvējot par "austrumu vairogu".

pirms stundas
Kijiva ziņo, ka Vovčanska ir gandrīz izpostīta, bet nav ieņemta

Krievijas karaspēka uzbrukuma rezultātā Harkivas apgabala Vovčanska, kas atrodas netālu no robežas ar Krieviju, ir gandrīz izpostīta, bet nav ieņemta, sestdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrijs Kovalenko.

"Ienaidnieks, kas bez žēlastības veic triecienus ar [vadāmajām aviobumbām] KAB, Vovčanskas pilsētu diemžēl ir praktiski iznīcinājis. Tomēr ienaidnieks nav izpildījis savas pavēlniecības uzdevumu un līdz šim šo pilsētu nav ieņēmis," platformā "Telegram" norādīja Kovalenko.

pirms 2 stundām
Zelenskis: Krievijai nav pietiekami daudz spēku, lai uzbruktu Kijivai kā iebrukuma sākumā

Prezidents uzsvēra, ka Ukrainai un tās Rietumu sabiedrotajiem nevajadzētu izrādīt vājumu.

"Viņi (krievi - red.) ir kā zvērs... Ja viņi kaut kur sajutīs vājumu šajā virzienā, viņi izdarīs spiedienu," piebilda Volodimirs Zelenskis.

pirms 2 stundām
ASV plāno izvietot sistēmas kosmosā, lai uzbruktu satelītiem

Pentagons var izvietot jaunas paaudzes zemes un kosmosa sistēmas, lai aizsargātu savu satelītu tīklu no iespējamiem uzbrukumiem, ziņo "The New York Times".

Šīs sistēmas vajadzības gadījumā arī varētu traucēt vai atspējot ienaidnieka kosmosa līdzekļus.

pirms 3 stundām
Ukrainas aizsardzības ministrs par Krievijas ofensīvu Harkivas apgabalā: mēs ieņemam pozīcijas, bet vajag ieročus

Rustems Umerovs uzsvēra, ka, neraugoties uz aizkavēšanos ar ieroču piegādi, Ukrainas bruņotie spēki notur savu pozīciju un atvaira uzbrukumus frontē.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešams vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, artilērijas, kājnieku kaujas mašīnu, bruņutransportieru, munīcijas.

Uz jautājumu, vai amerikāņu palīdzība sasniedz frontes līniju, Umerovs atbildēja apstiprinoši. Taču viņš piebilda, ka problēma ir ieroču piegādes kavēšanās.

pirms 3 stundām
Ukraiņu helikopteri piedalās kaujas misijā un apšauda okupantu pozīcijas
pirms 3 stundām
Ukraiņi ar FPV dronu iznīcina braucošu okupantu tanku

Tanks pēc sadursmes ar dronu eksplodēja.

pirms 4 stundām
Krievijas T-80BVM apkalpe tiek nosūtīta kosmosā

Pēc eksplozijas okupantu tanka apkalpe tika parauta gaisā.

pirms 5 stundām
Krievu okupants ar koka gabalu mēģina atvairīt ukraiņu FPV dronu
pirms 5 stundām
Baltais nams nav sajūsmā par Krievijas aicināšanu uz Normandijas desanta gadadienas pasākumiem

Baltais nams nav sajūsmā, ka uz Normandijas desanta 80.gadadienas pasākumiem uzaicināta Krievija, vēsta tīmekļa izdevums "Politico", atsaucoties uz divām anonīmām amerikāņu amatpersonām.

Tas, ko aicināt uz svinībām, ir Francijas valdības ziņā, kas Normandijā organizē gadadienas pasākumus, sacīja viena amatpersona.

"Bet iespējams, [šī ceremonija] atgādinās krieviem, ka viņi kādreiz cīnījušies pret īstiem nacistiem, nevis pret iedomātiem Ukrainā," viņš piebilda.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".