Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu okupanti turpina pārvērst drupās Ukrainas pilsētas un ciemus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms minūtes
Suns atkal satiek savu saimnieku

Ukraiņu suns atkal satiek savu saimnieku

pirms 29 minūtēm
Evakuēti cilvēki no Vovčanskas

Ukrainas varas iestādes ziņo, ka aptuveni 8000 civiliedzīvotāju no nesen uzliesmojošās Vovčanskas pilsētas, kas atrodas 5 km no Krievijas robežas, ir evakuēti.

pirms stundas
Britu kājnieks par Ukrainu

"Tā ir skaista valsts. Pasaulei ir jāpalīdz vairāk."

Viņš pārdeva savu biznesu Apvienotajā Karalistē un ieradās karot uz Ukrainu. Britu kājnieks ar izsaukuma signālu "Solo", cīnās Trešajā starptautiskajā leģionā. Ukrainā ieradās 2022. gada martā. Piedalījies Harkivas apgabala atbrīvošanā, kaujās pie Bahmutas.

pirms stundas
Kadri no uzbrukuma netālu no Harkivas

Kadri no atpūtas centra netālu no Harkivas, kur gāja bojā seši cilvēki, tostarp sieviete, kura bija 7. grūtniecības mēnesī. Vēl 27 tika ievainoti, tostarp 8 gadus vecs bērns, vēsta Iekšlietu ministrija.

Neilgi pēc pirmā šāviena Krievija uzsāka otro - tā ievainoja policistu un feldšeri, kuri pēc pirmā trieciena bija ieradušies glābt cilvēkus. Šī nav pirmā reize, kad krievi izmanto dubultsitienu taktiku.

"Viens no upuriem tika nogalināts 100 metrus no bāzes, viņš makšķerēja - ar šķembu tiešs sitiens pa sirdi," Harkivas apgabala policijas izmeklēšanas nodaļas priekšnieks.

pirms 10 stundām
Žans Luī Burlenžs aicinājis Parīzi atcelt tabu

Francijas parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Žans Luī Burlenžs aicinājis Parīzi atcelt tabu par Ukrainas triecieniem ar franču ieročiem Krievijas teritorijā.

pirms 11 stundām
"Putins vēlas, lai mēs baidītos un neatbalstītu Ukrainu baiļu dēļ, mēs nedrīkstam iekrist šajās lamatās," sacīja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

"Mūs aiztur bailes. Valstīm ir dažādas bailes, vai nu kodolbailes, gan bailes no eskalācijas, gan bailes no migrācijas. Mēs nedrīkstam iekrist baiļu lamatās, jo Putins vēlas tieši to. Viņš vēlas lai mēs baidītos un neatbalstītu Ukrainu baiļu dēļ," sacīja Kaja Kallasa diskusijā par atbalstu Ukrainai Lenarta Meri konferences ietvaros, kā ziņo ERR.

"Mēs rīkosimies izlēmīgi un neļausim pretiniekiem diktēt mūsu nākotni," viņa piebilda.

Kallass arī uzsvēra, ka Ukrainas sabiedrotajiem tā ir jāatbalsta tik ilgi, cik nepieciešams.

Premjers atgādināja, ka Krievija jau iepriekš ir radījusi migrācijas spiedienu saistībā ar situācijas eskalāciju Sīrijā un Āfrikā, jo īpaši Vāgnera grupas dēļ. Un viņa apliecināja, ka Rietumu valstis rīkosies izlēmīgi un neļaus pretiniekiem diktēt savu nākotni.

"Tas nozīmē, ka mums ir jāpalīdz Ukrainai atspiest Krieviju pie tās robežām. Mums ir jāturpina piemērot sankcijas, līdz tiek atjaunota Ukrainas teritoriālā integritāte. Agresoram ir pilnībā jāmaksā par nodarīto kaitējumu un visiem vainīgajiem, tostarp Krievijas vadību. , ir jāuzņemas atbildība Pelēko zonu beigas ir tas, kas Eiropai ir vajadzīgs, un tas nozīmē, ka Ukrainai ir jāpievienojas ES un NATO," sacīja Kallass.

Viņa arī uzsvēra, ka pasaule, kādu to redz Eiropa, prognozē "pelēko zonu" beigas. Tas nozīmē, ka Ukrainai jākļūst par ES un NATO dalībvalsti.

pirms 11 stundām
Vācija apsver iespēju piešķirt papildus līdzekļus

Vācijas Finanšu ministrija neoficiāli apstiprinājusi Aizsardzības ministrijas lūgumu piešķirt papildu līdzekļus, lai palīdzētu Ukrainai, jo gandrīz visi piešķirtie līdzekļi ir izlietoti.

pirms 12 stundām
Sīvas cīņas visā frontes līnijā

Pēc Ukrainas Ģenerālštāba teiktā, šobrīd spraigas kaujas notiek gandrīz visā frontes līnijā, vislielākā okupantu aktivitāte vērojama Siverskas un Pokrovskes reģionos.

pirms 13 stundām
Lielbritānijas aizsardzības ministrs apstiprina palīdzības sniegšanu Ukrainai maijā

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šaps paziņojis, ka Ukraina maijā saņems simts pretgaisa aizsardzības raķešu no Lielbritānijas, un mudinājis sabiedrotos paātrināt militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai saistībā ar Krievijas ofensīvu Harkovas apgabalā.

pirms 13 stundām
Zelenska vakara uzruna

"Šo dienu un šīs nedēļas rezultātā esam nostiprinājuši savas pozīcijas Harkivas reģionā. Es pateicos 57. motorizētās un 82. gaisa uzbrukuma brigādes karavīriem.

Mūsu spēki arī efektīvi iznīcina okupantus Doņeckas virzienā, īpaši netālu no Časivjaras un citās vietās.

Faktiski okupanti nespēj sasniegt savu mērķi izstiept mūsu spēkus un vājināt Ukrainu plašā frontē no Harkovas līdz Doņeckas apgabaliem.

Es esmu pateicīgs ikvienam karavīram, seržantam un virsniekam, kurš veic kaujas misijas un ieņem amatus ar pietiekamu drosmi un izturību.

Šajās dienās īpaši pateicos 41. mehanizētajai brigādei, DIU speciālo spēku vienībām "Kraken" un "Artan", kā arī Zemessardzes vienībām. Īpaši pateicos mūsu karotājiem par operācijām "Chasiv Yar", kā arī Krievijas tehnikas iznīcināšanu. un Krievijas uzbrukumu atvairīšana.

Īpaši vēlos pateikties arī 225.uzbrukuma bataljonam. Labi darīts, cīnītāji!"

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".