foto: Getty Images via AFP
Viktors Vembanjama tiek vienbalsīgi atzīts par NBA labāko debitantu
Viktors Vembanjama.
Basketbols
2024. gada 7. maijs, 10:09

Viktors Vembanjama tiek vienbalsīgi atzīts par NBA labāko debitantu

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) šīs sezonas labāko debitantu pirmdien vienbalsīgi tika atzīts Sanantonio "Spurs" centrs Viktors Vembanjama.

Vembanjama savā pirmajā sezonā "Spurs" komandā sasniedza vairākus rekordus, vidēji gūstot 21,4 punktus, izcīnot 10,6 atlēkušās bumbas, 3,9 rezultatīvas piespēles, bloķējot 3,6 metienus un pārtverot 1,2 bumbas.

Francūzis ir trešais "Spurs" spēlētājs, kurš ieguvis NBA labākā debitanta balvu. Pirms viņa to 1990. gadā ieguva Deivids Robinsons, bet 1998. gadā - Tims Dankans. Tapat kā Vembanjama, viņi tika izvēlēti ar drafta pirmo numuru.

"Mans uzdevums vienmēr bijis palīdzēt komandai un ar katru maču kļūt labākam," pēc balvas saņemšanas sacīja 20 gadus vecais centra spēlētājs. "Lai to paveiktu, zināju, ka jāaizvada individuāli laba sezona."

Vembanjama ir sestais spēlētājs NBA vēsturē, kurš balsojumā par labāko debitantu saņēmis visas pirmās vietas. Kopš 1952. gada sezonas, kad šāda balva tika ieviesta, tas izdevies arī Ralfam Sampsonam no Hjūstonas "Rockets" (1984.gadā), Robinsonam no "Spurs" (1990.), Bleikam Grifinam no Losandželosas "Clippers" (2011.), Damianam Lilardam no Portlendas "Trail Blazers" (2013.) un Karlam-Entonijam Taunsam no Minesotas "Timberwolves" (2016.).

Uz šīs sezonas labākā debitanta titulu pretendēja arī Šarlotas "Hornets" uzbrucējs Brendons Millers un Oklahomasitijas "Thunder" centrs Čets Holmgrens, kurš gan tika draftēts gadu ātrāk, bet iepriekšējo sezonu izlaida savainojuma dēļ.

Holmgrens vidēji guva 16,5 punktus un izcīnīja 7,9 atlēkušās bumbas, kamēr Millers šosezon vidēji guva 17,4 punktus un iemeta 184 trīspunktu metienus. Balsojumā par labāko debitantu aiz Vembanjamas palika Holmgrens, kurš saņēma 98 no 99 otrajām vietām, bet labāko trijnieku noslēdza Millers.

Vembanjama ir pirmais eiropietis kopš Lukas Dončiča 2019. gadā, kurš ticis pie NBA labākā debitanta balvas.

Tāpat francūzis ir pirmais līgas debitants, kurš savā pirmajā sezonā guva vismaz 1500 punktus, atdeva vismaz 250 rezultatīvas piespēles un bloķēja kā minimums 250 pretinieku metienus.

Vembanjama šosezon nominēts arī kā viens no trim labākajiem aizsardzības spēlētājiem līgā. Vēl uz šo balvu pretendē trīskārtējais šīs balvas īpašnieks Minesotas "Timberwolves" centrs Rūdijs Gobērs un Maiami "Heat" centru Bamu Adebajo. Uzvarētājs šajā nominācijā tiks paziņots otrdien.

Tikmēr uz NBA sezonas vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balvu pretendē Nikola Jokičs no Denveras "Nuggets", Luka Dončičs no Dalasas "Mavericks" un Šejs Gildžess-Aleksandrs no Oklahomasitijas "Thunder". Šo balvu pasniegs trešdien.

NBA sezonas balvas tiek pasniegtas par sniegumu pamatturnīrā.