foto: AFP/Scanpix
Ukrainā frontē kritis divkārtējais Eiropas čempions svarcelšanā Oleksandrs Peļišenko
Oleksandrs Peļišenko Riodežaneiro olimpiādē 2016. gadā.
Citi sporta veidi
2024. gada 6. maijs, 23:00

Ukrainā frontē kritis divkārtējais Eiropas čempions svarcelšanā Oleksandrs Peļišenko

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Svētdien, aizstāvot savu valsti no okupantiem, frontē bojā gājis Ukrainas svarcēlājs Oleksandrs Peļišenko.

"Ar lielām skumjām informējam, ka šodien pārstāja pukstēt Ukrainas cienījamā sporta meistara, divkārtējā Eiropas čempiona svarcelšanā Oleksandra Peļišenko sirds," teikts Ukrainas Svarcelšanas federācijas paziņojumā. "Izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei un visiem, kas pazina Oleksandru!"

Svarcēlājs 2016. gada Riodežaneiro olimpiādē pussmagajā svara kategorijā līdz 85 kg izcīnīja ceturto vietu. Peļišenko Ukrainas bruņotajiem spēkiem pievienojās 2022. gadā, pirmajās dienās pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Olimpietis Vladislavs Heraskevičs norāda, ka karā tagad gājuši bojā aptuveni 450 ukraiņu, kas nodarbojušies ar profesionālo sportu.

"Šiem cilvēkiem vajadzētu attīstīt sportu mūsu valstī, bet tagad viņi tiek noslepkavoti," norāda Heraskevičs. “Tajā pašā laikā Krievijas sportisti, kas atbalsta karu, tagad startē starptautiskajāss sacensībās. Es vienkārši nevaru saprast, kā tas ir iespējams. Tas ir neprāts."

Peļišenko nāve radīs papildu jautājumus par Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu ļaut dažiem krievu sportistiem gaidāmajās Parīzes Olimpiskajās spēlēs startēt kā "neitrāliem" sportistiem.

SOK paredz, ka olimpiādei varētu kvalificēties 36 līdz 54 Krievijas sportisti. Tomēr tie, kuri publiski atbalstīja agresorvalsts uzsākto karadarbību Ukrainā, vai kuriem ir saikne ar armiju, dalība olimpiādē ir liegta.