Karaļa Čārlza III kronēšanas gadadiena

Pirmdien, 6. maijā, Lielbritānijā tiek atzīmēta karaļa Čārlza III pirmā kronēšanas gadadiena. Tomēr viesības, karaļa veselības dēļ, paredzētas samērā pieticīgas.

gallery icon
Slavenības
2024. gada 6. maijs, 16:55

FOTO: Lielbritānijā pieticīgi tiek aizvadīta karaļa Čārlza III kronēšanas gadadiena

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Pirmdien, 6. maijā, Lielbritānijā tiek atzīmēta karaļa Čārlza III kronēšanas gadadiena. Tomēr viesības šogad paredzētas samērā pieticīgas.

Šodien visā Londonā ties atzīmēta karaļa Čārlza III un Kamillas kronēšanas gadadiena. Svinības iesākās ar 41 lielgabala šāvienu Grīna parkā, ko veica Karaļa karaspēka Karaliskā zirgu artilērija. Salutēšana notiks arī Kārdifas pilī, Edinburgas pilī, Hilsboro pilī un Jorkas muzeja dārzos.

Daži mēļo, ka karalis Čārlzs III šo nozīmīgo jubileju nevēlas atzīmēt pārlieku pompozi, lai cienītu savas mātes, karalienes Elizabetes II piemiņu, bet citi norāda, ka svinību pieticīgumā vainojams Čārlza veselības stāvoklis - 5. februārī Bekingemas pils paziņoja, ka karalim konstatēts vēzis, tomēr neatklāja sīkākas detaļas par vēža veidu vai karaļa veselības stāvokli. Tikai aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas karalis atsāka savu publisko pienākumu veikšanu, apmeklējot trīs publiskus pasākumus.

"Aizvadītais gads karalim sagādājis lielus personiskus izaicinājumus. Taču mani pārsteidz viņa nepārtrauktā pienākuma apziņa, nesen pēc ārstēšanās atgriežoties pie karaliskajām saistībām," sacīja Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs.

Atzīmejot kronēšanas gadadienu, karalis Čārlzs III un Kamilla 10. aprīlī publicēja kopīgu foto, kas uzņemta pils dārzos, bet savā oficiālajā "X" kontā monarhs aicināja visus atminēties kronēšanas spilgtākos momentus. Tiesa, visi ar karalisko ģimeni nav apmierināti, un 6. maijā neliels demonstrantu skaits pulcējās Londonas Trafalgāra laukumā, lai protestētu pret monarhiju Lielbritānijā.

"Ipsos" aptaujā, kas tika veikta pēc laikraksta "Daily Mail" pasūtījuma, karaļa Čārlza personīgās popularitātes reitings patlaban pieaudzis līdz 56%. Viņa dēls un mantinieks princis Viljams un viņa sieva Velsas princese Ketrīna bija populārākie karaliskās ģimenes locekļi ar 69%, kas ir par 8-10% vairāk nekā pagājušā gada aprīlī.