Rīgā strādājošās "Novaja Gazeta. Eiropa" galvenā redaktora sievai Krievijā piespriež deviņus gadus kolonijā. Viņu apsūdzēja meitas slepkavības mēģinājumā.
Antoņina Martinova tiesā (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 7. maijs, 19:10

Rīgā strādājošās "Novaja Gazeta. Eiropa" galvenā redaktora sievai Krievijā piespriež deviņus gadus kolonijā. Viņu apsūdzēja meitas slepkavības mēģinājumā.

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas Novgorodas pilsētas tiesa otrdien piesprieda deviņus gadus kolonijā "Novaja Gazeta. Eiropa" galvenā redaktora Kirila Martinova sievai Antoņinai Martinovai (Fjodorovai). Viņu atzina par vainīgu meitas slepkavības mēģinājumā.

Prokuratūra pieprasīja desmit gadu ieslodzījumu. 

Martinovu apsūdzēja savas meitas Alises slepkavības mēģinājumā 2007. gada 26. februārī Veļikijnovgorodā. Pēc izmeklēšanas versijas, apsūdzētā divus gadus veco meiteni kāpņu telpā nometusi pa trepēm, mēģinot inscenēt negadījumu. Meita guva žokļa lūzumu un smadzeņu satricinājumu.

Lietā liecināja tobrīd kāpņu telpā bijušais 11 gadus vecais pusaudzis Jegors Kudrovs. Viņš apgalvoja, ka redzējis, kā "vecākā meitene nometusi jaunāko". Izdevums "Meduza" norāda, ka 2023. gadā televīzijas kanāls NTV ziņoja par Kudrova nāvi no narkotiku pārdozēšanas.

Pati Antoņina Martinova apgalvoja, ka tas bijis negadījums - meitene izlīdusi cauri kāpņu nožogojumam, sievietei nav izdevies viņu laikus noķert, tāpēc bērns nokritis. Savukārt Kirils Martinovs toreiz paziņoja, ka viņa sievu apsūdzēja "bez pierādījumiem, absurdi un melīgi".

Izskatīšanai tiesā krimināllieta nonāca 2008. gada aprīlī. Zvērināto kolēģija atzina Martinovu par vainīgu slepkavības mēģinājumā. Pēc sprieduma pasludināšanas tiesājamā, kurai tobrīd bija piespriests drošības līdzeklis "paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu", nozuda kopā ar meitu.

Par Martinovas arestu paziņoja 2024. gada 11. aprīlī. 19 gadus vecā Alise tiesā paziņoja, ka par savu īsto vārdu uzzināja tikai pēc mātes aresta. Māte viņai deva vārdu Marija, viņai nav pases un nekādu izglītības dokumentu, jo mācījās mājās. Par lietu, kas ierosināta pret viņas māti, Alise uzzināja tikai pēc viņas aresta. Tiesā Alise lūdza viņu neatšķirt no mātes un apgalvoja, ka viss notikušais bija nelaimes gadījums.

Savā pēdējā vārdā Antoņina Martinova neatzina savu vainu noziegumā, to nosaucot par nelaimes gadījumu. Viņa arī paskaidroja, kādēļ 16 gadus slēpās no likumsargiem. "Kad es dzirdēju pirmo zvērināto, es sapratu, ka pazaudēšu savu meitu uz daudziem gadiem, un nespēju ar to samierināties. Es sapratu, ja viņas vislabākie, visdārgākie un vismaigākie gadi paies bez manis. Es rīkojos emociju vadīta, es biju ļoti jauna, nekontrolēju notiekošo, — un mēs aizbēgām."

Viņa paziņoja, ka apzinās savu likumpārkāpumu, taču neatzīst sevi kā slepkavu. "Es viņu audzināju visus šos 16 gadus, visu laiku rūpējos par viņu, es mīlu viņu, darīju visu, kas vajadzīgs, kas jādara. (..) Mēs esam ģimene, lūdzu, neizšķiriet mūs," Martinovas teikto citē "Sever. Reaļii". "Es lūdzu jūs, saprotiet mani. Ļaujiet man aiziet. Jā, viņa jau ir pieaugusi, pilngadīga, taču viņa vienmēr būs mans bērniņš, mans mīļotais mammītes kaķēns, mana meitenīte."

Jāpiebilst, ka Antoņinas Martinovas vīra Kirila vadītā "Novaja Gazeta. Eiropa" komanda pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā jau kopš 2022. gada pavasara mājvietu atrada Latvijas galvaspilsētā. Pirmais Rīgā izdotais "Novaja Gazeta. Eiropa" numurs iznāca 2022. maijā gan latviešu, gan krievu valodā.